← powrót

News

CULINARY HERRITAGE – Ekskluzywna kolacja degustacyjna

Data: 07.10.2016

ch_logo

 

Szlachetne składniki, gwiazdkowy Szef Kuchni ze Szwecji oraz trzech utalentowanych Szefów z Polski, dwa z pozoru odległe regiony kulinarne, wnętrze renesansowego zamku – stanowi o tym, że wydarzenie kulinarne staje się niezapomnianym przeżyciem.

W Uroczysku Siedmiu Stawów, luksusowym hotelu, 7 października 2016 r., dzięki chęci promocji rodzimych wartości, odbyła się jedyna kolacja degustacyjna łącząca w sobie smaki kulinarnego dziedzictwa Skanii w Szwecji i polskiego Dolnego Śląska.

Pomysłodawcą tej kulinarnej inicjatywy są wspólnie: jedyny tak autentyczny magazyn o kulturze kulinarnej - Food&Friends, Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – ekologiczne i ekskluzywne miejsce wypoczynku dla wyjątkowych Gości oraz Food Art Gallery – jedyna z Polsce restauracja będąca połączeniem galerii sztuki współczesnej oraz restauracji fine dining.

Tylko 60 Gości miało okazję degustować arcydzieła sztuki kulinarnej, które zostały stworzone przez 4 mistrzów w swoim fachu.

MISTRZOWIE CEREMONII – SZEFOWIE KUCHNI

Gość specjalny – Szef Restauracji Vollmers – Mats Vollmer

mats-vollmerJednym z trzech miejsc wyrożnionych gwiazdką w przewodniku Michelin w Malmö jest Vollmers – kameralna restauracja założona przez braci Ebbe i Matsa Vollmerów. Vollmerowie to rodzina o silnych gastronomicznych tradycjach, a młodzi szefowie kuchni zaczynali swoją karierę w restauracji prowadzonej przez ich mamę. W 2011 r. zdecydowali się otworzyć własne miejsce. W swojej kuchni wykorzystują jedynie sezonowe składniki z najbliższej okolicy, zarówno ze Skanii, jak i z sąsiedniej Danii – warzywa, owoce, sery, mięso od małych producentów.

Szef Kuchni – Aruana, Hotel Narvil – Witek Iwański

witek-iwanskiAbsolwent Technikum Gastronomicznego w Warszawie. Młody talent polskiej sztuki kulinarnej. Szef kuchni restauracji Aruana i Studio Aruana w Hotelu Narvil pod Warszawą. Zafascynowany kuchnią japońską dostrzega i docenia rozwój polskiej sztuki kulinarnej. Czerpie inspiracje ze znanej mu kuchni Skandynawii, a za podstawę osiąganych sukcesów uważa nie tylko pracę, ale również pokorę. Za składnik uniwersalny uznaje sól, a bezkompromisowej jakości wymaga nie tylko do siebie, ale również od innych. Szef Kuchni, którego dania określa się niebywałą awangardą.

Szef Kuchni – Uroczysko Siedmiu Stawów – Tomasz Połom

tomasz-polomArtysta, korzystający z tradycyjnych receptur, dąży do idealnego wyważenia wysokiej jakości składników potraw i wykwintnego, eleganckiego sposobu ich serwowania. W autorskiej kuchni udaje mu się uzyskać mistrzowskie proporcje pomiędzy formą podania, a smakiem potraw. Doświadczony Szef, doskonalił swój warsztat w prestiżowych restauracjach hotelowych na Pomorzu, a także podczas kilkuletniego pobytu w Berlinie. W Uroczysku Siedmiu Stawów Luxury Hotel szefuje od początku istnienia obiektu. Wyrożniony przez przewodnik Gault&Millau tytułem Szef Jutra 2005 r. regionu Dolnego śląska i Wielkopolski oraz 2 czapkami w 2006 r.

Szef Kuchni – Food Art Gallery – Rafał Tytuła

rafal-tytulaSzef Kuchni z 12-letnim doświadczeniem, które zdobywał pracując w wybitnych, londyńskich restauracjach: Club Gascon, Bonds, Plateau oraz Clos Maggiore. Swój kunszt szlifował u boku światowej klasy szefów kuchni: Pascala Aussignac’a, Barryego Tonks’a, Allana Pickett’a, a także Marcellina Marc’a. Po powrocie do Polski otworzył i prowadził, lubianą przez mieszkańców Krakowa restaurację Bon Appetit. Oprócz doświadczenia, nie brakuje mu też pasji, dobrej energii i optymizmu, a w świecie kulinariów nieustannie poszukuje niebanalnych połączeń, inspirując się stylem surf and turf zaskakuje podniebienia Gości.

patroni_culinary-herritage

FILOZOFIA – DZIEDZICTWO KULINARNE

Jesteśmy przekonani, że siła i potencjał drzemie w tradycji oraz regionalnych  produktach i wartościach. To one, w naszej opinii, powinny stanowić ważną część oferty gastronomicznej. Dlatego, tworząc koncept CULINARY HERRITAGE, staraliśmy się, aby jak najwięcej elementów pochodziło z miejsc i najbliższego otoczenia, w którym pracują zaproszeni do projektu Szefowie Kuchni. Dlatego też do współpracy zaproszony został Gość specjalny – Szef Kuchni gwiazdkowej restauracji Vollmers – Mat Vollmer – z regionu Skania w Szwecji, w którym narodziła się idea dziedzictwa kulinarnego.

Hotel Uroczysko 7 Stawów wspólnie z restauracją Food Art Gallery przenosi tę ideę na lokalny grunt, inicjując spotkanie 2 europejskich regionów w kulinarnym wymiarze na najwyższym poziomie, chcąc zwrócić uwagę na nurt regionalizmu w gastronomii.
Przyświeca nam bowiem idea, wspierania lokalnych dostawców i promocji produktów najwyższej jakości, które stanowią nasze dziedzictwo kulinarne. Dlatego też tym wydarzeniem, jako jedni z pierwszych w Polsce, chcemy zapoczątkować długoterminowy projekt społeczny – dziedzictwa kulinarnego.

Naszym celem jest aktywizacja regionalnych dostawców i odrodzenie tradycji korzystania z produktów z najbliższego sąsiedztwa. Łączy nas nie tylko miłość do tworzenia wysublimowanych dzieł sztuki kulinarnej, ale również wspólna filozofia, która pozwala tworzyć unikalne połączenia smaków, bazujące na wysokiej jakości produktach lokalnych.

MIEJSCE Z TRADYCJĄ – UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW

Zamek w Goli Dzierżoniowskiej jako jeden z nielicznych obiektów wybudowanych w XVI wieku do dziś zachował charakter epoki odrodzenia. Od 2000 roku w zamku rozpoczęły się intensywne, trwające 13 lat prace, które przywróciły mu dawną świetność przy zachowaniu pierwotnych walorów obiektu. O niezwykłości tego miejsca stanowi nie tylko dawna architektura i bliskość natury, ale także – jedyna w swoim rodzaju kompozycja parkowa i umiejscowione z bliskim otoczeniu zamku stawy.

Obecnie Uroczysko 7 Stawów to ekologiczne i ekskluzywne miejsce wypoczynku dla wyjątkowych Gości, może pochwalić się wieloma prestiżowymi nagrodami, zdobytymi jako luksusowy hotel spa.

W zabytkowych wnętrzach mieści się pierwsze w Polsce wzorcowe SPA by L’Occitane, stworzone we współpracy z tą renomowaną francuską marką kosmetyczną.

W Uroczysku Siedmiu Stawów każdy znajdzie odpowiednią dla siebie formę wypoczynku, wykwintną i zdrową kuchnię, a przyroda i niezwykła atmosfera zapewnią prawdziwy relaks. Stylowe wnętrza i ekskluzywne gabinety SPA to gwarancja luksusowego wypoczynku.

patroni_culinary-herritage

culinary_herritage_foodartgallery culinary_herritage_foodartgallery3