← powrót

News

Food Art Gallery w prestiżowym francuskim przewodniku kulinarnym

Przewodnik Gault&Millau

Wrocław mocno rozwinął się kulinarnie w ostatnim roku, stając się atrakcyjnym miejscem dla wszystkich smakoszy. Dostrzegli to autorzy słynnego i cenionego na świecie przewodnika kulinarnego Gault&Millau, którzy wyróżnili dwoma czapkami kucharskimi restaurację Food Art Gallery, jako jedną z dwóch we Wrocławiu.

Przewodnik kulinarny Gault&Millau o charakterystycznej żółtej okładce to obecnie obok Michelin jedna z najbardziej renomowanych i wpływowych publikacji na świecie. Do grona dziesięciu krajów świata, w których jest on wydawany, rok temu dołączyła również Polska. Przewodnik rekomenduje najlepsze restauracje w całym kraju, jak również hotele i produkty regionalne. Lokale poddawane są surowej ocenie przez polskich, francuskich i belgijskich inspektorów podczas anonimowej wizyty.

We Wrocławiu najwyżej ocenione zostały dwa lokale, w tym Food Art Gallery, która uhonorowana została dwoma czapkami kucharskimi i oceniona na 14,5 punktów – zaledwie 0,5 punkta zabrakło do trzeciej czapki. Jest to bardzo wysokie wyróżnienie, tym bardziej, że restauracja pojawiła się na kulinarnej mapie Wrocławia zaledwie w zeszłym roku.

W ocenie Food Art Gallery inspektorzy docenili nie tylko kuchnię autorstwa Rafała Tytuły – wyróżniającą się zarówno pod kątem smakowym, jak i wizualnym – ale również interesujący koncept lokalu. Food Art Gallery to jedyne tego rodzaju miejsce w Polsce – z jednej strony jest to restauracja serwująca gościom wyrafinowaną kuchnię, z drugiej – galeria sztuki współczesnej, promująca młodych, lokalnych artystów. Do wysokiej oceny Food Art Gallery przyczynił się również fakt, że wyznacza ona w Polsce nowe standardy, mocno widoczne w krajach zachodnich. Restauracja m.in. dołączyła do programu Menu bez Glutenu, wychodząc naprzeciw potrzebom rosnącej liczby osób, które z różnych względów muszą wykluczyć gluten z diety.

Jak się okazuje, nie trzeba wyjeżdżać w dalekie podróże, by skosztować kuchni na światowym poziomie. Warto docenić lokalne restauracje i samodzielnie przekonać się, co urzekło autorów przewodnika Gault&Millau.

G&M_gray


Info