← powrót

News

Święto kuchni francuskiej – Goût de France

22 marca

Croissanty, doskonałe sery i wina – najczęściej z tym kojarzy nam się kuchnia francuska. Jednak to nie jedyne smaki, jakie oferuje Francja, słynąca na całym świecie z wykwintnych dań. Nie bez powodu kraj ten nazywany jest kolebką sztuki kulinarnej. Będzie się można o tym przekonać już 22 marca we wrocławskiej restauracji Food Art Gallery, podczas wydarzenia Goût de France.

Goût de France to święto kuchni francuskiej, przeprowadzone z inicjatywy słynnego szefa kuchni Alaina Ducasse’a oraz francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Projekt ma na celu promowanie takich wartości francuskiej gastronomii, jak dążenie do perfekcji, umiejętność miłego spędzania wspólnego czasu i dzielenie się tym, co mamy najlepszego. W tegorocznej edycji bierze udział ponad 1500 restauracji z całego świata. Podczas Goût de France szefowie kuchni na 5 kontynentach połączą swoje siły w promocji kuchni francuskiej i zaserwują specjalne francuskie menu. W projekt zaangażowała się również wrocławska restauracja Food Art Gallery, której specjalnością są właśnie dania inspirowane kuchnią francuską.

22 marca, w ramach projektu Goût de France, w Food Art Gallery zostanie zaserwowane specjalne menu. Będzie to okazja, aby skosztować takich specjałów jak kaczka a l’orange czy polędwica wołowa ze ślimakami. Nie zabraknie także selekcji najlepszych francuskich serów, jak i deserów: fondanta czekoladowego i tarty cytrynowej.

Projekt Goût de France to wartościowa inicjatywa przybliżająca francuski styl życia i produkty regionalne oraz promująca Francję jako kierunek turystyczny. Gastronomia jest bowiem jedną z głównych atrakcji turystycznych tego kraju. Goût de France stwarza możliwość skosztowania kuchni francuskiej w najlepszym wydaniu – bez konieczności wyjazdu za granicę.

bandeau_goodfrance_1 bandeau_goodfrance_2


Info