← powrót

News

Wieczór z Sommelierem – Magia Nowej Zelandii w kieliszku wina.

Data: 29.05.2015

Restauracja Food Art Gallery zaprasiła na kolejne spotkanie degustacyjne z cyklu Wieczór z Sommelierm. W maju degustacja komentowana była organizowana we współpracy z Vive le Vin.

Już samo umiejscowienie Nowej Zelandii na mapie świata obiecuje dużą dawkę barwnych przygód oraz wielkich i wzniosłych emocji. Gdzieś na krawędziach naszej planety, wśród mocno wzburzonych mórz i oceanów, na wyspie wypełnionej bajkowymi krajobrazami docenionymi przez reżysera Petera Jacksona, wino ma swoją magię. Myśląc o historii winiarstwa, gdzie czasami niektóre apelacje mają po kilka set lat historii, region Marlborough jest dopiero młodzieniaszkiem. Cóż jest w winach pochodzących właśnie stąd, co zwróciło uwagę całego świata przez ostatnią dekadę na wina z Nowej Zelandii? Na poszukiwanie, właśnie tego magicznego pierwiastka wyruszyliśmy wraz z Gośćmi kolejnego spotkania degustacyjnego, które poprowadził Artur Zarzycki – właściciel Vive le Vin, z bogatym doświadczeniem zarówno winiarskim, jak i kulinarnym. Degustacyjną selekcję win uświetniła równie doskonała kompozycja dań przygotowana specjalnie na tę okazję przez Szefa Kuchni Mariusza Kozaka.

Data: 29 maja 2015r (piątek)
Godzina: 19.00
Prowadzenie: Artur Zarzycki
Cena: 160 PLN/ os.
Cena degustacji obejmuje: pieczywo, wodę mineralizowaną, 4 dania, 5 kieliszków wina

WINE DINNER MENU

 
Echelon Methode Traditionelle, Spy Valley, Waihopai Valley 2009
Aperitif

 
Sauvignon Blanc, Greywacke, Southern Valley 2014
Consomme z ogórka: kalmary, rukola, koperek

 
‘Wild’ Sauvignon Blanc, Greywacke, Southern Valley 2012
Dorsz atlantycki: białe szparagi, czosnek niedźwiedzi

 
Pinot Noir, Spy Valley, Waihopai Valley 2012
Pierś z kaczki Barbarie: karmelizowana cykoria, czereśnie, sos Porto

 

Envoy Pinot Gris, Spy Valley, Waihopai Valley 2011
Gruszka gotowana w białym winie, ciasto francuskie

nowa-zelandia-w-kieliszku nowa-zelandia-w-kieliszku-2